28 september 2006

De klant is het middelpunt bij G&S Floor Design

ALPHEN – Zo’n zeven maanden geleden namen Nico de Gans en Marcel Straver de stap om het hoekpand aan de Europalaan 28-30 te betrekken. Dit was nodig omdat de vorige showroom door de toenemende werkzaamheden te klein bleek geworden. Hun huidige, ruime pand zullen ze niet gauw uitgroeien; wel zijn in die paar maanden tijd twee stoffeerders aangenomen en is zojuist de derde bus besteld. “Meestal is september een rustige maand in deze branche, maar na de zomervakantie konden wij gelijk weer volop aan het werk”, vertellen de beide eigenaren.

Als voordeel van een wat groter team noemen de heren de duidelijke taakverdeling. “Michels vakgebied is het leggen van marmoleum en pvc vloeren, Arnie is heel goed in het stofferen van trappen en Marcel is een specialist als het gaat om laminaat. Nico weet alles van gordijnen, horren en jaloezieën, en meet de woningen in. Om de wensen van de klant vervolgens goed te communiceren naar de andere mannen, komt hij zonodig even mee als er gestoffeerd gaat worden. Duidelijkheid voor alles, dus.” Maar ook in de winkel loopt het volgens hen op (tapijt)rolletjes. Nico de Gans hierover: “Door de weeks staan mijn vrouw Carola en haar collega Berend in de winkel. Berend was hiervoor veertig jaar vertegenwoordiger in gordijnstoffen en weet er daardoor alles van. En Carola is iemand die nieuwe informatie snel oppikt. Het is grappig om te zien hoe zij beiden een andere doelgroep aanspreken; Carola het wat jongere publiek en Berend het wat oudere. Ze vullen elkaar goed aan. En in het weekend staan Marcel en ik in de winkel voor het geven van adviezen vanuit de praktijk.” Dat laatste zien Nico en Marcel als hun grote kracht. “De klant is bij ons het middelpunt. Als we moeten kiezen, gaan we voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een goed advies leidt tot tevreden klanten, zo is onze ervaring. Dat is in de eerste plaats prettig voor hen, maar ook voor ons. Hierdoor kunnen onze jongens het werk doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden, zonder dat ze te maken krijgen met boze klanten.”

Nieuwe collectie
Met het aanbreken van een nieuw seizoen, is het weer tijd voor een nieuwe collectie. De Gans hierover: “Zoals gordijn en behang van Eijffinger, dat goed met elkaar te combineren en in allerlei stijlen verkrijgbaar is. Ook een aanwinst zijn de karpetten van Jab, die samen te stellen zijn uit verschillende kleuren tapijt. Opvallend hierbij zijn de mooie randafwerking van het karpet en de grote hoeveelheid gebruikt garen, waardoor het lekker vol is.” Ook opvallend bij G&S Floor Design zijn de karpetten die bijna elk patroon kunnen hebben. “Hiervoor lever je een foto in van het gewenste motief. Per karpet, dat vanaf twintig vierkante meter leverbaar is, kunnen er twaalf kleuren uit een reeks van honderd twintig gekozen worden. Dit geeft minstens 1001 mogelijkheden.”

G&S Floor Design is gevestigd aan de Europalaan 28-30. Voor meer informatie kan gebeld worden naar 0172-470890 en gekeken worden op www.g-sfloordesign.nl

Foto: Walter Planije

14 september 2006

Het LIMES-mysterie ontrafeld (3)

De LIMES, grens van het Romeinse Rijk

ALPHEN – In de vorige aflevering van deze korte serie over de Limes, lichtte de Alphense wethouder Blom een tipje van de sluier op van het Limes-evenement, dat op zaterdag 23 september gehouden zal worden. Hij noemde toen de grote replica’s van Romeinse munten die onthuld zullen worden – deze zijn gemaakt door de Schoonhovense kunstenaar Jan van Ipenburg – en de rondleiding langs voorwerpen in het Stadshart, die verwijzen naar de Romeinse tijd. Deelnemers aan deze toer worden die dag onder meer attent gemaakt op de ronde portretten van anonieme Romeinen, die op acht meter hoogte in het Stadshart hangen. Zij zijn gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Titus Nolte. Zelf is hij die dag ook aanwezig, met een kraam in het centrum.

Nolte stond al bekend om zijn portretten van schrijvers, dichters en andere historici. Door zijn diepe belangstelling voor klassieke talen en historie – “in mijn vakantie bezoek ik graag de Limes gebieden langs de Rijn tot in de Alpen”- lag het voor de hand dat hij ook beeltenissen van Romeinen zou gaan maken. “Ik heb ervoor gekozen om geen portretten te maken van Romeinse goden en keizers, maar juist van anonieme mensen uit die tijd, zoals bejaarden, vrouwen, kinderen en baby’s. Het is fascinerend om te zien hoe deze mensen uit circa 50 jaar na Christus lijken op de huidige mens. Dat brengt tweeduizend jaar verleden wel heel dichtbij. Voor het maken van veertig ronde portretten – uit staal met een doorsnede van zestig centimeter, dat met een soort emaille bewerkt is en vervolgens beschilderd – heb ik zo’n negenhonderd beelden bekeken in plaatsen als Xanten, Bonn, Rome en Keulen. Deze vond ik op grafkisten en monumenten. Dit waren voornamelijk beelden van rijkere Romeinen. Ze waren natuurlijk niet allemaal meer gaaf, zo was er nogal eens een oor of neus afgebroken. Er zullen in die tijd ook wel portretten zijn gemaakt op linnen of doek, maar die zijn door de jaren heen verloren gegaan. Kunstwerken in een open ruimte zijn kwetsbaar; mede daardoor hangen de Romeinse afbeeldingen in het Stadshart zo hoog, zodat er niet aangekomen kan worden. Hoewel ik het idee heb dat Alphen geen vandalistisch publiek heeft.”

In meer dan een jaar tijd heeft de Utrechtse kunstenaar voor de gemeente Alphen veertig van dergelijke portretten gemaakt. “Minder dan de helft hangt in het Stadshart van Alphen. Een aantal stel ik op 23 september tentoon in een kraam op het Rijnplein. Graag zou ik zien dat ook deze panelen een plaats krijgen langs de contouren van Albaniana, de oude Romeinse binnenstad van Alphen. En dan niet alleen in het gemeentehuis en andere gebouwen, maar ook bij particulieren thuis. De panelen zouden dan wel aan die betreffende huizen verbonden moeten blijven, want ze horen nu eenmaal bij de Romeinse contouren van de stad.” Waarna Nolte zijn verhaal besluit: “Met hart en ziel heb ik aan de afbeeldingen gewerkt. En voor een kunstenaar en historicus als ik, is zo’n Limes-evenementendag dan natuurlijk ideaal. Ik verheug me er nu al op.”

14 september 2006

Vaste klant op voetstuk bij heropend Shoeby Fashion

ALPHEN – Met 110 vestigingen in Nederland en een bestaansgeschiedenis van 25 jaar, is modeketen Shoeby Fashion voor velen vast geen onbekende. En het aantal zaken – voor trendy dames-, heren-, en kinderkleding – breidt zich nog steeds uit. Na zeven jaar in de Herenhof is de vestiging in Alphen niet echt nieuw te noemen, maar de huidige eigenaar is dat wel. Na een korte verbouwing gingen Johan van Campenhout en zijn team vorige week enthousiast van start. Om Alphen met het hernieuwde ‘Shoeby-gevoel’ te laten kennismaken, opende hij met 20 procent korting op de gehele najaarscollectie.

Johan van Campenhout blijkt geen nieuwkomer te zijn in deze branche. “Ik ben een echt modedier. Na mijn opleiding in de mode te hebben afgerond, heb ik in dit vak steeds voor een baas gewerkt. Maar op een gegeven moment ging het toch kriebelen en dacht ik erover om voor mezelf te beginnen. Zoiets moet je doen voordat je veertig bent vind ik, dus dat heb ik gedaan. Mijn vrouw Bianca en ik kenden destijds de Shoeby-formule al wel. En toen twee jaar geleden de mogelijkheid zich voordeed om een vestiging in Bodegraven te openen, hebben we dat gedaan. Bianca heeft in die tijd haar kantoorbaan aangehouden en sprong indien nodig bij in de winkel. Maar toen wij gevraagd werden daarnaast de vestiging in Alphen over te nemen, koos ook zij helemaal voor Shoeby Fashion.”

De van oorspong Brabantse franchiseorganisatie, die dit jaar haar zilveren jubileum viert, kenmerkt zich volgens Van Campenhout door een gezellige sfeer en ‘ons kent ons’ gevoel. “Je bent hier welkom zoals je bent. Of je nu in een tuinbroek komt of gala. Elke twee weken hebben we een nieuwe collectie kleding en accessoires, waarvoor je vrijblijvend kunt binnenlopen. We hebben eigenlijk alles voor een nieuwe outfit, behalve schoenen. Voor kinderen hebben we – in de maten 92 t/m 176 – onze Jilly & Mitch collectie. Sinds dit seizoen is presentatrice Kim-Lian, met haar kindermaatje 164/176, daar het boegbeeld van. De winkel is op meerdere manieren open en toegankelijk te noemen. Zo proberen we de opzet ruim te houden en staan de koffie en thee altijd klaar. Wanneer de ouders kleding uitzoeken – we hebben damesmaten tot 46 en herenmaten tot XXL – kunnen kinderen neerploffen op een poef, tv kijken of een computergame doen. Wie een Shoeby Savers card heeft, spaart ongemerkt snel voor ‘fashion cheques’ die twee keer per jaar, bij de aanvang van het nieuwe kledingseizoen, worden thuisgestuurd. Daarnaast hebben wij voor de kids dit jaar – steeds op de 25e van de maand – 25% jubileumkorting op een kledingstuk naar keuze.”

Zo te horen voelt Johan van Campenhout zich als een vis in het water, als ondernemer in zo’n grote organisatie. “Doordat Shoeby Fashion voor 110 vestigingen tegelijk inkoopt, kunnen wij scherpe prijzen bieden. Daarnaast luistert de organisatie goed naar wat de klanten willen en wordt daar zoveel mogelijk gehoor aan gegeven. Want ook al is Shoeby Fashion een landelijk actieve modeketen, bij ons staat de klant nog steeds op een voetstuk.”

Shoeby Fashion is gevestigd aan de Herenhof 193. Voor meer informatie kan gebeld worden naar 0172-413152 of gekeken worden op www.shoebyfashion.nl

Foto: Walter Planije

5 september 2006

Steeds andere oldtimers op Alphense Dagen

ALPHEN – “Real art on Wheels”, zo noemt Hans Bezemer trots zijn collectie van circa tweehonderd klassieke auto’s. ‘Art’ (kunst, red.) slaat hierbij op het fraaie uiterlijk van deze oldtimers – “meestal van de eerste eigenaar, niet gerestaureerd, met weinig kilometers op de teller en met de originele papieren” – maar het blijkt vaak ook een hele ‘kunst’ te zijn geweest om aan deze exemplaren te komen. Om dit te illustreren vertelt de eigenaar van Auto West – P. Bezemer BV over de Bentley van prins Bernhard, en oldtimers van andere internationaal bekende persoonlijkheden. Toch is Bezemer er niet op uit om beroemde namen te verzamelen; het gaat hem vooral om die specifieke auto’s. Deze passie voor schoonheid hoopt Bezemers over te brengen op het publiek van de Alphense Dagen, waar hij dit jaar met circa twintig oldtimers aanwezig zal zijn. Voor de fans: “Dit zijn weer andere exemplaren dan voorgaande jaren.”

Vanuit zijn werkplaats aan de Pieter Floriszstraat 1a en zijn showroom op het adres Energieweg 29, houden Hans Bezemer en zijn werknemers zich bezig met onderhoud, verkoop, verhuur en leasen van voornamelijk oldtimers. “Bijna alle automobielen die hier te bezichtigen zijn, zijn ook te koop. Op één exemplaar na: de Austin 7HP uit 1933 die van mijn opa aan moeders kant is geweest. Ik weet nog dat hij haar daar in de jaren zestig mee van de bus haalde. Toen was het dus al een oldtimer. Veertig jaar lang zijn we de auto uit het oog verloren geweest. Achteraf bleek hij onder andere in het Autotron te hebben gestaan. Na allerlei omzwervingen is het me gelukt om hem weer in bezit te krijgen. Te koop is hij dus niet, maar hij wordt wel verhuurd als trouwauto.”

De geboren en getogen Alphenaar – van de derde generatie binnen het familiebedrijf – vertelt dat hij door de jaren heen een wereldwijd netwerk heeft opgebouwd van mensen die net als hij erg van mooie dingen houden. Via dit netwerk kan hij desgewenst in opdracht naar een bepaalde auto zoeken. “Ook het zoeken naar authentieke onderdelen is een uitdaging. Mijn fotografisch geheugen komt me hierbij goed van pas. Als ik een bepaalde oldtimer heb gezien, dan weet ik later nog precies waar en wanneer dat was. Daar heb ik zeg maar ‘antennes’ voor, wat handig is bij het speurwerk dat ik wel eens moet uitvoeren. Verder is het vaak een kwestie van bellen en ruilen, maar ik ga voor een opdracht ook wel naar het buitenland. De belangrijkste landen voor mij zijn Frankrijk, Italië, Spanje en Zweden, maar ook Zwitserland, Amerika, Engeland en Zuid-Afrika.” Naar eigen zeggen staat Hans Bezemers bedrijf regelmatig in de autovakbladen, maar daar blijft hij nuchter onder. “De panden die ik heb, hebben minder uitstraling dan je misschien zou verwachten in deze branche. Maar daar geef ik niet om. En des te beter komen onze ‘klassieke schoonheden’ uit.”

Auto West – P. Bezemer BV “Real art on Wheels” is gevestigd aan de Pieter Floriszstraat 1a en te bereiken onder nummer 0172-472326. Voor de showroom aan de Energieweg 29 kan gebeld worden naar 0172-240074. Ook kan gekeken worden op www.hansbezemer.nl

Foto: Walter Planije

21 september 2006

Het LIMES-mysterie ontrafeld (4)

De LIMES, grens van het Romeinse Rijk

ALPHEN – De afgelopen drie weken heeft u in deze korte serie kunnen lezen over het Limes-evenement in Alphen. Aanstaande zaterdag is het dan zover. De Schoonhovense kunstenaar Jan van Ipenburg werd hier naar eigen zeggen steeds zenuwachtiger voor. ,,Mijn replica’s van Romeinse munten zijn of worden nog – dat weet ik dus niet, omdat ik niet in Alphen woon – in het Stadshart als stoeptegels in het plaveisel gelegd. De plaatsing is al een keer uitgesteld vanwege technische problemen. Maar het moet nu goed zijn, daar twijfel ik niet aan.”

Van Ipenburg vertelt dat hij begin dit jaar door coördinator Kees Verboom is gevraagd om de replica’s te maken. ,,Eigenlijk heb ik niet specifiek iets met de Romeinse tijd, maar waarschijnlijk ben ik gevraagd omdat ik ervaring heb met portretten en reliëfs. Ik ben destijds namelijk begonnen als medailleur, iemand die medailles en penningen maakt. Het was mijn roeping – dat wil zeggen: mijn vader wilde dat ik het werd – maar daar ben ik toch van teruggekomen. Het vak van medailleur is in de loop der tijd op een zijspoor geraakt. In tegenstelling tot vroeger heb je er geen fulltime baan meer aan. Maar ik vond het wel leuk om deze replica’s in reliëf te maken. Het zijn kopieën van drie voorkanten en drie achterkanten van bestaande munten, gemaakt van Chinees hardsteen en met een doorsnede van 30 centimeter. De beeltenissen stellen drie verschillende keizers voor. Er kan gewoon over de munten gelopen en gereden worden. En ze worden zodanig in de stoep verwerkt, dat het moet lijken alsof iemand ze verloren heeft.”

De Schoonhovense kunstenaar heeft acht weken “keihard” aan de opdracht gewerkt. ,,Als je weet dat de bronsgieterij een levertijd heeft van drie tot zes maanden – waarbij het meestal eerder zes wordt dan drie – dan kreeg ik die opdracht vrij laat. Louis van Amerongen (de gemeentelijke fotograaf, red.) wilde graag dat ik de replica’s zou maken aan de hand van foto’s van de originele munten. Hij vond het moeilijk de echte af te staan, want ze zijn van erg mooie kwaliteit. Ik weet dat hij prachtige foto’s maakt, maar als je de munten voor je hebt, zie je zoveel meer dan op een plaatje. Uiteindelijk heb ik de drie munten dan wel gekregen, en natuurlijk ben ik er voorzichtig mee geweest. Als kunstenaar ben ik gewend met oude dingen om te gaan. Bij mij zijn ze in goede handen, maar mensen die mij niet kennen, weten dat natuurlijk niet. Als dank voor het vertrouwen krijgt Louis van Amerongen van mij een afgietsel van een replica, dus we kunnen zeggen dan alles naar beider tevredenheid is gegaan. Evengoed ben ik zeer tevreden over hoe het Limes-evenement georganiseerd is; je kon merken dat de organisatie in Alphen het niet in één namiddag heeft willen regelen.”

Hoewel deze en andere betrokken kunstenaars onafhankelijk van elkaar aan het Limes-evenement hebben gewerkt, zullen ze zaterdag gezamenlijk meer van hun ‘Romeinse werk’ laten zien. Voor de boottocht zijn er nog kaarten gratis verkrijgbaar. Deze laatste kaarten blijven tot en met vrijdag beschikbaar op het stadhuis.

 

14 september 2006

 

7 september 2006

Dag van het Veen leidt naar wijnboer

TER AAR/REGIO – Om het veengebied meer onder de aandacht te brengen, werd afgelopen zaterdag voor de vijfde maal de Dag van het Veen gehouden. Circa 25 particulieren, organisaties, kunstenaars en bedrijven die in de Venen werken, verzorgden die dag allerlei activiteiten om te amuseren en te informeren. Een aantal van hen deed dat op het centrale punt, recreatieterrein het Oortjespad in Kamerik. Anderen stelden hun bedrijf open, zodat er terplekke sfeer geproefd kon worden. Een daarvan was wijngaard-camping NAESCAS in Ter Aar, aan het randje van het veengebied.

Net zoals bij de reguliere rondleidingen die hier worden verzorgd, wordt er vandaag verzameld in de kas/kantine voor een kopje koffie. Voordat de bezoekers de wijngaard gaan bezichtigen en later een wijntje proeven, vertellen eigenaar Peter Verboom en zijn zwager Gerke Springvloed alvast het een en ander over hun passie. “Het wijn maken is in Nederland de hobby ontgroeid, het is inmiddels een professie geworden. NAESCAS heeft 1200 wijnstokken op een halve hectare; voor ons is dat net groot genoeg. Vorig jaar kon er nog tussen de wijnranken door gelopen worden, maar sinds een zwerm spreeuwen de wijngaard heeft geplunderd, hebben we een net over de druiventrossen gespannen. De ene helft van de stokken – we hebben twee soorten witte druiven en twee soorten rode – is voor de verhuur, de andere is voor onze eigen productie. Voor tweehonderd euro mag je vijftien stokken verzorgen, waardoor je het wijnproces van begin tot eind kunt volgen. Bewoners van appartementen komen hier graag op mooie zomeravonden van het buitenleven genieten. En eens in de drie tot vier weken komt men een zondagochtendje knippen, binden en toppen. In oktober kunnen de trossen geplukt en verwerkt worden. Aan het einde van het seizoen gaan de huurders met 25 flessen van hun eigen wijn naar huis. Onderling ruilen kan natuurlijk ook.”

Gerke hoort wel eens zeggen dat het aan de klimaatverandering te danken is dat in Nederland wijn verbouwd kan worden. “Maar dat is flauwekul, het komt namelijk door de plantveredeling. De druiven die wij hier hebben, zijn ontwikkeld in een Duits proefstation. In Nederland heb je minder zon en meer regen dan in de meeste andere wijnlanden, maar toch leveren onze druiven genoeg suiker voor het juiste alcoholpercentage. Dit bereik je door voldoende blad aan de plant te laten zitten voor de fotosynthese en door een overschot aan druiven weg te knippen. Bij teveel druiven wordt de suikerconcentratie namelijk lager en lijkt het eindresultaat meer op limonade dan op wijn. En zonder snoei geen groei. De uiteindelijke smaak wordt echter door veel meer zaken bepaald, zoals de grondstoffen in de bodem en het moment van plukken. Veengrond is overigens prima geschikt voor de wijnbouw, al voegen we wel kalk toe om de zuurgraad te verlagen.” Behalve het klimaat is er nog een kenmerkend verschil met een wijnland als Frankrijk. “In dat land worden veel bestrijdingsmiddelen gespoten. Wij werken liever met het uitzetten van insecten, die elkaar opeten.”

Wijngaard-camping NAESCAS is gevestigd aan de Westkanaalweg 123 in Ter Aar. Voor meer informatie over de activiteiten en arrangementen kan gebeld worden naar 0172-605158 of gekeken worden op www.naescas.nl. Kunstenaars in de regio die in de kas/kantine workshops willen geven, kunnen ook reageren.

Foto: Walter Planije

7 september 2006

Het LIMES-mysterie ontrafeld (2)

De LIMES, grens van het Romeinse Rijk

ALPHEN – “Hartstikke leuk,” vindt de Alphense wethouder Blom, van onder andere cultuur en toerisme, het dat de Limes zoveel aandacht krijgt. “Ik ben namelijk van jongs af aan gek op de Romeinse tijd. Die periode heeft ons land veel goeds gebracht. Voorheen leefden we in armoede en van de ruilhandel. Doordat Romeinse militairen eten en drinken nodig hadden, raakten wij vertrouwd met hun geld. Dit heeft ons rijkdom bezorgd. Met de val van het Romeinse Rijk, in circa 400 na Christus, is een groot deel van onze beschaving verloren gegaan. Daardoor denken veel mensen dat een aantal uitvindingen pas in de late Middeleeuwen zijn gedaan, bijvoorbeeld het toilet. Maar de opgraving van een Romeinse winkelboulevard met flats erboven, heeft aangetoond dat de bewoners al toiletten hadden. Met stromend water, zelfs.”

Blom is blij dat zo’n 90 procent van de inwoners weet dat Alphen veel bodemschatten heeft uit de Romeinse tijd. “We hebben onder andere munten met de beeltenis van keizer Caligula erop gevonden – hier kan ik nog altijd lyrisch van worden – en een steen met zijn naam, uit circa 125 jaar na Christus. Verder zijn er bij opgravingen boten aangetroffen en gebruiksvoorwerpen zoals dolken, borstplaten en helmen. Waar het huidige stadhuis staat, heeft vroeger een Romeins fort gestaan. Dat is uniek. Tegenwoordig is bij de wet geregeld dat er bodemonderzoek wordt verricht, voordat er gebouwd kan worden. Als archeologen iets vinden, heb je minstens een jaar vertraging met bouwen. De gemeente is daar niet blij mee, maar persoonlijk heb ik er geen problemen mee. Want wat is een jaar uitstel op al die jaren geschiedenis die je boven water haalt? Met al deze vondsten is het geen toeval dat het Archeon in Alphen staat, en veel bezoekers beseffen dat gelukkig.”

Op zaterdag 23 september zal in Alphen een Limes-evenement worden gehouden. Blom hierover: “Op het Rijnplein zullen grote replica’s van Romeinse munten onthuld worden en een rondleiding zal voeren langs voorwerpen in het Stadshart die verwijzen naar de Romeinse tijd. Maar onze belangstelling voor de Limes stopt niet bij die 23e september. Volgend jaar wil de gemeente namelijk een permanente tentoonstelling inrichten van de gevonden bodemschatten. Het is triest dat deze nog steeds ergens opgeslagen liggen. Niet alleen triest voor onze geïnteresseerde inwoners en de toeristen, maar zeker ook voor die resterende 10 procent Alphenaren die we er graag bij willen betrekken.”

Voor meer informatie over de Limes, het meedoen aan de prijsvraag en het aanvragen van de gratis nieuwsbrief kunt u kijken op www.limes.nl.